İncelikleriyle E-Ticaret Ve Dijital Pazarlama

Tugaycan ASLAN
5 min readJul 28, 2020

--

Şuan dünyayı kasıp kavuran E-Ticaret akımında yer almak mı istiyorsunuz ? Size bu konuda yapmanız gerekenleri anlatan bu makaleyi sunmak istedim.

Öncelikle E-Ticaret’e başlamak için tabi ki satacağınız bir ürüne, bunun yanında bir websitesine ve ya bir sosyal medya hesabına sahip olmanız yeterli. Öncelikle bir e-ticaret sitesi nasıl kurulur ondan bahsedelim.Satacağınız ürünü buldunuz, bir e-ticaret sitesi kurmak istiyor ve sitenizden satış yapmak istiyorsunuz bunu nasıl yapabilirsiniz ?

E-Ticaret Sitesi Nasıl Kurulur ?

Benim bu konuda sizlere üç farklı önerim var.Genelde dünyada paket halinde satılan E-ticaret sitesi paketlerinden faydalanılır.Fakat ben bu konuya oldukça karşıyım.Peki Neden ?

Neden Hazır E-Ticaret Paketlerini Seçmemeliyiz ?

Bunun birinci nedeni fahiş fiyat politikası, bugün kendinizin çeşitli görüntülü ve yazılı kaynaklardan öğrenip 1 gün içerisinde kurulumunu öğrenebileceğiniz hazır CMS sistemleri kurup, sizlere fahiş fiyatlarla satabiliyorlar.

E-Ticaret Sitesi Kurmak İçin CMS Önerileri

1-) Woocommerce (Wordpress)

Açık kaynaklı geliştirilebilir bir CMS olan Wordpress’in woocommerce eklentisi ile oldukça stabil, hızlı Wordpress tabanlı bir E-Ticaret sitesine sahip olabilirsiniz.

Woocommerce nasıl kurulur ?

Bunun için yüzlerce kaynak var.Fakat benim incelediğim kurulumun tüm incelikleriyle anlatıldığı bir video ve bir adet kurs bırakacağım.İster ücretsiz bir şekilde Youtube’dan kursu izleyebilir,ister ücretli bir şekilde Udemy platformundan önerdiğim kursu satın alıp Woocommerce kurulumunu öğrenebilirsiniz.

Ücretsiz Youtube Woocommerce Kurulumu

Ücretli Udemy Woocommerce Kursu

Piyasa içerisinde araştırdığım en yüksek ratingli kurs, içeriğine baktığımda ise tamamen dolu dolu olduğunu gördüm o yüzden bu konuda benim tavsiyem :

Woocommerce E-Ticaret Eğitimi

2-) Opencart

Woocommerce’in aksine daha profesyonel ve bilgi gerektiren bir cms olan Opencart dünyada en çok kullanılan cms’lerden biri.

Neden Opencart ?

Daha önceki denemelerim ve tecrübelerime dayanarak şunu söylemeliyim,eğer elinizde 2 bin adetten fazla ürün varsa ve bu ürünleri internet sitenizde yayınlamak istiyorsanız kesinlikle Opencart kullanmalısınız.Woocommerce her ne kadar stabil olarak gözükse de sonuçta bir blog cms’nin eklentisi.Daha önce edindiğim tecrübelere göre 2 bin ürüne kadar woocommerce her ne kadar stabil çalışsa da 2 bin üründen sonrası için Opencart daha stabil çalışmakta.

Opencart Nasıl Kurulur ?

Bu konuda yaptığım araştırmalarla burada oynatma listesi şeklinde paylaşılan bu kurs çok faydalı ve her şeyi detaylıca anlatmış.

Ücretsiz Opencart Nasıl Kurulur Kursu

Bunu izleyip tatmin olmadınız mı ? Ücretli bir kurs satın alıp daha detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz.

Udemy Opencart Kursu’nu burdan satın alabilirsiniz.

3-)Sıfırdan Kodlama

Bakın hazır kodlanmış demiyorum, sıfırdan kodlama diyorum.Eğer üstteki iki öneriyle uğraşamam,ben hala hazır sistemlere fahiş fiyatları vermek istiyorum diyorsanız, o hazır sistemlere verilen fahiş fiyatları bir coder’a verip kendi isteğinize göre, göz zevkinize göre, kendi istediğiniz özelliklere göre kodlattırabilirsiniz.

Kodlama Yapacak Kişiyi Nereden Bulacağım ?

Kodlama yapacak kişiyi bulmak çocuk oyuncağı, fakat bu konuda da ince eleyip sık dokumak gerekiyor.Her ne kadar profesyonel birini bulursanız, siteniz de o kadar profesyonel olacaktır.

Coder Bulacağınız Platformlar

  • Webmaster Siteleri
  • Freelancer Siteleri

Evet, şimdi ürünü bulduk, sitemizi de kurduk, peki nasıl satış yapacağız ? Bunun için sizi dijital dünyada sıkça karşılaşacağınız bir terimle tanıştıracağım :

DİJİTAL PAZARLAMA

Dijital Pazarlama Nedir ?

Dijital Pazarlamayı şöyle düşünebilirsiniz; gerçek dünyada bir işletme açtınız diyelim, bu dükkanın tanıtımı için neler yaparsınız ? Ben sayayım ;

İnsanları işletmenize çekmek için kampanyalar yaparsınız ve bunu duyurmak için :

  • Broşür dağıtırsınız
  • Duvarlara stickerlar yapıştırırsınız
  • İnsanlara işletmenizden bahsedersiniz

İşte Dijital Pazarlama dediğimiz kavram bu gerçek dünyada yaptıklarınızın tamamen dijitalleşmiş hali.

E-Ticaret Siteniz İçin Dijital Pazarlama Önerileri

  • İşletmenizin Sosyal Medya Hesaplarını Açın

Bunu kesinlikle yapmalısınız.Günümüz popüler tüm sosyal medya sitelerinde mutlaka işletmenizin bir hesabı bulunmalı ve bu hesaplarınızı güncel tutmalısınız.

Neden ?

Günümüzde sosyal medya tamamen bir çılgınlığa dönüşmüş durumda.Milyonlarca kullanıcısı bulunan bu sosyal mecralarda sizin işletmenizin bulunması sizce işletmenize nasıl yararlı olabilir ? Evet bingo! İşletmenizi milyonlarca kişiye tanıtma fırsatını, müşterilerinize ürünlerinizi görsel ve işitsel şekilde tanıtmayı istemez misiniz ? Kesinlikle istersiniz 😊

Sosyal Medya Reklamlarını Etkili Bir Şekilde Kullanın

Hesabınızı güncel tutmak başlı başına yeterli değildir, müşterilerinize ulaşmak için sosyal medya reklamlarını kullanın.Hazırladığınız kampanyaları işletmenizle ve ürününüzle ilgili hedef kitlenize sosyal medya sayesinde kolayca ulaştırabilirsiniz.

  • Websitenizi Mutlaka Google Analytics,Search Console ve Google Ads’e Bağlayın

Google Analytics Nedir ?

Google Analytics basit bir tabirle, sitenize girip çıkanları, girenlerin nerden girdiğini, hangi platformdan geldiklerini, geldiklerinde sitenizin içinde yaptığı işlemleri , kaç dakika durduğunu vs. yüzlerce özelliğe sahip piyasadaki en iyi analiz aracıdır.Bu araç sayesinde müşterilerinizin hareketlerini analiz edebilir, site içerisinde iyileştirmelerde bulunabilirsiniz ya da örneğin bir ürününüze ilginin arttığını görebilir o ürünle alakalı kampanyalar oluşturup daha fazla müşteri kazanmanızı sağlayabilirsiniz.

Sitenizi Google Analytics’e Nasıl Bağlarsınız ?

Google Search Console Nedir ?

Google Search Console, sitenize eklediğiniz bir ürünün Google dizinlerine eklenmesine,ürünüzün anahtar kelime üzerinden kaç tıklama aldığına,web sitenizin hangi anahtar kelimede Google’da kaçıncı sırada olduğuna vs. sitenizin Google ile alakalı kısımları hakkında bilgiler verir.Örneğin ayakkabı satmaktasınız,Google Search Console sizlere ayakkabı anahtar kelimesinde kaçıncı sırada olduğunuzu ve bu anahtar kelimeden kaç tık aldığınız şeklinde bilgiler verir.

Sitenizi Google Search Console’a Nasıl Bağlarsınız?

Gelelim şimdi yukarıdaki olmazsa olmazların,satış için en olmazsa olmazına 😊

GOOGLE ADS NEDİR ?

Google ADS sizin Google ve Google iş ortakları üzerinde yapacağınız reklamlar için kullanacağınız çok değerli bir reklam aracıdır.Google Ads Dijital Pazarlamanın temel taşlarından biridir.

Google Ads İle Neler Yapabilirsiniz ?

Arama Reklamları ile Google’da ürününüz , işletmenizle alakalı bir anahtar kelimede reklam verebilir,reklamını verdiğiniz anahtar kelimeyi Google’da arayan müşteriniz en üstte sizin işletmenizle karşılaşır ve yapacağı alışverişi sizin işletmenizde yapabilir.

Örnek :

Alışveriş Reklamları ile ürünlerinizin reklamlarınızı yapabilirsiniz, ürününüzü ürün adıyla Google’da araştıran bir müşteri sizin ürününüzü görüp sizden alışveriş yapabilir.Alışveriş Reklamı için Ads hesabınızı Google Merchant Center aracına bağlamanız gerekli.

Google Merchant Center’e Nasıl Bağlanılır ?

Alışveriş Reklamı Örneği:

Görüntülü reklamları ile ise Youtube ve Google İş Ortağı olan websitelerde görüntülü reklamlarınızı yapabilirsiniz.Kampanyalarınızdan müşterilerinizi görüntülü bir şekilde haberdar edebilirsiniz.

İş Ortakları İçin Örnek:

Youtube İçin Örnek :

Evet şimdilik bu kadar diyelim.Attığınız her adımdan önce düşünün, ölçün , biçin ve tartın.Klasik olacak ama kendinizin satın almayacağı hiçbir şeyi satmayın. İşletmenize bir patron değil de müşteri gözüyle bakıp iyileştirmeler yapın.Şimdiden bol kazançlar 😊

--

--